Landstigningsförbudet hävs på Skvalpen

Landstigningsförbudet hävs måndag 1 augusti på Skvalpen / Sandgrönnorna. Som alltid väntar man många besökare till den populära ön som täcks till största delen av sand. På måndagen blir det delvis sol medan resterande av veckan blir regnig enligt väderprognosen.

Landstigningsförbudet hävs på Skvalpen

I Skvalpen / Sandgrönnorna som ingår i  Rödkallens naturreservat råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli på grund av häckande fåglar. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna. Det gäller också på många andra öar, holmar och skär som är klassade som naturreservat i skärgården. Från 1 augusti hävs landstigningsförbudet och det innebär att det är fritt fram för att besöka många fina öar, holmar och skär som ingår i naturreservatet.

En av öarna som är extra populär och som kommer att få många besök av badsugna är Skvalpen / Sandgrönnorna i Luleå skärgård. Sandgrönnorna-Skvalpen är ett mäktigt sanddynlandskap - en fortsättning på Luleälvsåsen. I detta land av sand är det lätt att hitta en egen sandstrand. På sommaren är vattnet varmt och besöks därför av många barnfamiljer som kommer ut till ön för att bada och sola. Man kan nästan parkera båtan på stranden då vattendjupet för 3-meters kurvan ligger ungefär 0,1M från strandlinjen.

Ser man på tidigare år kommer nog en del att korta ner turen med att åka ut till Junkön, Kluntarna och andra närliggande öar till helgen och vidare ut till Skvalpen / Sandgrönnorna på måndag.

Läs mer om Skvalpen / Sandgrönnorna under: https://bottenviken.se/skvalpen-lulea

Avstånd till Skvalpen / Sandgrönnorna:

  • Från Södra Hamn 17,2nm 
  • Från Junkön 7,2nm
  • Från Kluntarna 7,9nm
  • Från Brändöskär 13,5

Vi har information och bilder på 47 öar som är klassas som naturreservat i Bottenvikens skärgårdar. 

Översikten hittar du under:

https://bottenviken.se/naturreservat-bottenviken