Sista chansen för gamla meriter

Fyra veckor till går det bra att ansöka om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter gå en ny utbildning för att ta förarbevis. ”Det här är sluttampen för övergångsreglerna, så det gäller att passa på”, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

Sista chansen för gamla meriter
Senast den 30 april ska ansökningar på gamla meriter vara registrerade hos Transportstyrelsen.

Kravet på förarbevis för vattenskoter trädde i kraft för precis ett år sedan. Sammanlagt har Transportstyrelsen nu utfärdat 90 581 stycken. Av dem har 12 500 vattenskoterförare gått en ny utbildning, medan 78 000 har ansökt på det som kommit att kallas för gamla meriter.

Det kan beskrivas som olika intyg för att få framföra fritidsbåtar eller fartyg på sjön. Dessa är förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre. De första tre utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning.

”Går in på upploppet”

– Nu går vi in på upploppet och det här är sluttampen för övergångsreglerna, så har man gamla meriter  gäller det att passa på. Ansökan måste vara registrerad hos oss senast den 30 april, säger Jonathan Stillman.

Intresset för att ansöka om förarbeviset har under det gångna året varit stort.

– Jag skulle nog säga att det har varit över förväntan. Stundtals har vi fått in över 1 200 ansökningar om dagen så vi har verkligen fått kraftsamla för att hinna med, men det har gått vägen, säger Jonathan Stillman.

Dags att boka utbildning

Även den som har tänkt gå en utbildning i sommar bör redan nu förbereda sig och boka in sig, tipsar handläggaren. En lista över godkända utbildare finns på transportstyrelsen.se.

Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och innehåller ett prov. Det finns ett krav och det är att man har fyllt 15 år, vilket också är åldersgränsen för att köra vattenskoter.

Efter godkänd utbildning sker ansökan digitalt på Transportstyrelsens webbplats och därefter utfärdas förarbeviset, även det i digital form. Att ansöka om förarbeviset kostar 300 kronor och den som dessutom vill ha ett plastkort kan beställa det för en extra kostnad på 200 kronor. Det är däremot upp till varje utbildare att själv bestämma priset för utbildningen.

FAKTA - Övergångsregler för vattenskoter

  • Alla behöver inte gå en ny utbildning för att ta förarbevis, utan det går också bra att söka på gamla meriter.
  • Den som har andra intyg på sjön, utfärdade före den 1 maj 2022, kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023.
  • Övergångsreglerna gäller fyra behörigheter: förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre. De första tre utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning.
  • Under övergångstiden får personer med dessa behörigheter köra vattenskoter utan förarbevis. Därefter måste alla som vill köra vattenskoter gå en ny utbildning.

Läs mer: Ansök om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter