Håll utkik efter fiskredskap som ligger i sjön

Skärgårdsfiskarna som har sina redskap ute på vattnet upplever nästan varje år att båtar kör på dem och förstör både redskapen och fisket.

Håll utkik efter fiskredskap som ligger i sjön

I Norrbottens kust- och skärgård har fisket under lång tid varit en viktig näring. Yrkesfisket är även en viktig förutsättning för en levande skärgård. I Norrbotten finns det idag ca 50 yrkesfiskare varav 15 bara i Luleå skärgård. Totalt 35 yrkesfiskare i Norrbotten trålar efter siklöja under hösten.

Fisket efter lax och sik bedrivs främst med fasta redskap medan siklöja till största delen fiskas med trål. Strömmingen fiskas med skötar. Det är från trålfisket av siklöja, som endast är tillåtet under hösten, våra fiskare bereder den till den unika produkten Kalix Löjrom som är en viktig produkt för Norrbotten.

Nu när båtsäsongen på allvar drar i gång startar också yrkesfiskarna sitt fiske med sina fasta redskap. Den 17 juni startar laxfisket och då får vi som färdas på sjön i våra fritidsbåtar vara uppmärksam för laxfällorna som ligger ute i våra skärgårdar. Fällorna syns på långt håll och är markerade med tydliga varningsflaggor. En laxfälla kan vara över 60 meter lång och ledarmen flera hundra meter. En påkörd fälla kan kosta mycket tid och pengar för yrkesfiskarna. En ny komplett laxfälla kostar fort 150-200 tusen kr.


Johnny Stålarm vid en av sina laxfällor (arkivbild)

Vi pratade med yrkesfiskaren Johny Stålarm på Hindersön i Luleå skärgård idag inför årets fiske och han berättade för Bottenviken.se att han redan har upplevt att hans redskap blivit skadat av båt i år. 

- Vi har börjat fiska i älven idag och har redan haft två påkörningar i stängarmarna av ouppmärksamma båtägare.

När du säger älven, menar du utanför Lövskär?

- Ja, det och i Sandöfjärden. Det hör också till älvfisket! Älvfisket sträcker sig från Bälinge till Klubbviken och förbi Lövskär till Hertsöskataudden. Junköfiskarna har 3 fällor i Luleälven vid Bälinge och vi har utanför Lövskär och Hertsöskataudden. Totalt är det 8 fiskare som har ca 25 fällor i Luleå älv.

Johnny har en uppmananing till båtfolket i år, var uppmärksam när ni är ute och åker båt i sommar och håll utkik efter fiskredskap som ligger i sjön.

 

Läs också: