En billig säkerhetsinvestering kan rädda hunden till sjöss

Det blir allt vanligare med flytväst på hund till sjöss, enligt försäkringsbolaget If. Detta bör du tänka på när du väljer flytväst. “Att lägga några hundralappar på en flytväst för att öka säkerheten är en god investering”, säger Ann-Sofie Wikberg, på If.

En billig säkerhetsinvestering kan rädda hunden till sjöss
Tänk på att flytvästen ska passa hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund, eftersom den väger mer när pälsen är blöt.

Även om de flesta hundar kan simma är det ändå bra med flytväst när de ska vara med på båten. Det är stor skillnad på att leka vid strandkanten jämfört med att simma på djupt vatten.  

– Om en hund skadar sig när den ramlar från båten kan en flytväst bli räddningen. I vattnet kyls kroppen ned och om hunden måste vara länge i vattnet så blir det snabbt utmattad. Det händer också att hunden grips av panik, och då är flytvästen en stor hjälp, säger Ann-Sofie Wikberg, ansvarig för djurförsäkringar på If.  

De senaste åren har det blivit allt vanligare att hundar har flytväst till sjöss. Det finns flera olika varianter på marknaden och de säljs ofta både i djuraffärer och sportbutiker.  

– Att lägga några hundralappar på en flytväst för att öka säkerheten är en god investering. Oavsett om det är en vuxen person, ett barn eller ett djur så bör man aldrig tumma på regeln om flytväst, säger Ann-Sofie Wikberg, på If.  

Så väljer du rätt flytväst 

Västen bör ha ett ordentligt handtag så att hunden kan lyftas ombord på båten eller bryggan igen. Den ska vara skön för hunden att ha på sig och ha ett bra stöd för nacke och huvud om hunden hamnar i vattnet. Billigare västar saknar ofta handtag och kan ha sömmar som skaver.  

Tänk på att flytvästen ska passa hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund, eftersom den väger mer när pälsen är blöt. Om du köper flytväst till en valp behöver den bytas ut när hunden växer.  

Det är bra om västen har reflexer och en D-ring för att du enkelt ska kunna koppla hunden.  

Hund på båt? Tänk på detta:  

- Lär hunden att gå på och av båten. 

- Aktivera och rasta din hund ordentligt när den är på land.

- Se till att hunden har en lugn och skyddad liggplats ombord. Ta gärna med hundens korg eller favoritfilt hemifrån. Det ska också finnas tillgång till färskt vatten. 

- Även hundar kan bli sjösjuka. Du kan få sjösjuketabletter på recept från din veterinär. 

- Läs på innan vilka öar som har koppeltvång, och under vilken period det gäller.