Kontroller av årets laxfiske visar på hög regelefterlevnad
Kontrollerna till sjöss av årets laxfiske i Bottenviken, som nyligen avslutats, visar på att yrkesfisket följer reglerna. Antalet överträdelser under de senaste åren har gått ner markant, i år blev det noll anmärkningar.
− Det är ett glädjande resultat. Överträdelserna har minskat flera år i rad och i år hittade vi inget att anmärka på. Det är precis så som vi vill ha det. Att fiskereglerna följs gynnar laxbestånden och i förlängningen alla som fiskar lax, både fritids- och yrkesfiskare, säger Henrik Elemalm, på Kustbevakningen i Luleå.
Laxfisket i Bottenviken är intensivt under den ganska korta period som det pågår, i år med start 17 juni. Svenskt laxfiske sker då laxen vandrar från de södra delarna av Östersjön för att återvända och leka i sina hemmaälvar. Den största delen av den svenska laxkvoten fiskas utanför Torne älv i Haparanda. Laxen delas in i speciella kvotområden och yrkesfisket har olika starttider beroende på var i Sverige det sker.
− I Norrland får laxfisket börja den 17 juni och pågå tills årets kvot är upptagen. Kustbevakningen och Havs- och vattenmyndigheten är på plats och fokuserar på att kontrollera laxfisket under perioden, säger Henrik Elemalm.
Svårt fiske att kontrollera
Laxfisket har tidigare varit ett svårt fiske att kontrollera då Kustbevakningen och Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och fisket haft olika syn på regelverk och kraven på efterlevnad.
− På senare år har förståelsen och kunskapen förbättrats både av fisket och av oss på Kustbevakningen och HaV. Arbetet har gett tydliga resultat med bättre samarbete och vi ser färre antal överträdelser. Vi har därför kunnat minska antalet kontroller för att koncentrera oss på andra fisken där regelefterlevnaden inte är lika hög, säger Henrik Elemalm.
Fiskerikontrollen - en viktig del av förvaltningen
Fiskerikontrollen är en viktig del av förvaltningen av laxbestånden och för att uppnå ett långsiktigt hållbart fiske. Kustbevakningen och Havs- och vattenmmyndigheten har ett delat ansvar för fiskerikontrollen där Kustbevakningen är ansvarig för kontrollen till sjöss och HaV för landningskontrollen samt den administrativa kontrollen.
− Kustbevakningen ser till att inga redskap används på tider eller platser där fiske inte får förekomma. Vi kontrollerar även redskapen och att de är korrekt märkta. Vi är glada när fiskaren sköter fisket som det är tänkt. Det är det vi har som mål, säger Henrik.
Fakta:
- Den svenska kvoten beslutas på EU-nivå och för att fisket ska vara långsiktigt hållbart behöver fisket bedrivas inom den tilldelade kvoten.
- Kontrollerna sker enligt Joint Deployment Plan, JDP, som är EU-beslutade kontroller med flera deltagande länder riktade mot specifika arter och specifika områden. Samarbetet organiseras och administreras av EFCA (European Fisheries Control Agency).
- Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för kontrollen av yrkesfiskets landningar och följer upp rapportering av fångster.
- HaV jobbar tätt tillsammans med Kustbevakningen, som ansvarar för fiskerikontroll till sjöss.
- Kontrollen av laxfisket är en viktig del i arbetet med att validera rapporterade uppgifter, vilket i förlängningen leder till en korrekt kvotuppföljning.