Länsstyrelsen fördubblar fisketillsynen på kusten

Under höstens fiskesäsong kommer Länsstyrelsen att utöka sin fisketillsynsverksamhet i kustområdet. Den utökade verksamheten omfattar en fördubbling av kontrollinsatserna men också en riktad informationskampanj i småbåtshamnar.

Länsstyrelsen fördubblar fisketillsynen på kusten

Länsstyrelsens uppdrag är att verka för ett långsiktigt hållbart nyttjande av våra fiskresurser. Ett viktigt verktyg för detta är länsstyrelsens fisketillsynsverksamhet. Länsstyrelsen har under året införskaffat ytterligare en tillsynsbåt och inför höstens fiskesäsong har länsstyrelsen anställt en extra fisketillsynsman. Satsningen innebär en kraftigt utökad fisketillsyn i kustområdet som dessutom kompletteras med en riktad informationskampanj i småbåtshamnar och andra relevanta platser.

I princip fördubblar vi kontrollverksamheten av höstfisket, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen, men tillsynsverksamheten omfattar också informationsinsatser och där kommer vi att göra en riktad kampanj under hösten.

Försäljning av fisk fångad vid kusten är förbjudet

Hösten är högsäsong för många fiskeintresserade kustbor. De fiskarter som drar till sig det största intresset är sik och siklöja som har sin lekperiod under hösten och därför är fulla av välsmakande och eftertraktad rom. Höstfisket har lång tradition och det har tidigare varit vanligt att man förutom att fiska för sitt eget husbehov även har drygat ut inkomsten genom att sälja sik- och löjrom när fisket har varit gott.

Att fiska för sitt husbehov är fortfarande tillåtet om man är fritidsfiskare men att sälja fisk eller fiskprodukter som fångats i havet är däremot förbjudet. Enligt regler som gäller i hela EU sedan 2011 är det endast yrkesfiskare med licens som får sälja fisk som fångats i havet.

Yrkesfiskare måste betala olika avgifter och skatter och att sälja fisk som fritidsfiskare innebär en prispress och illojal konkurrens gentemot fiskenäringen, säger Dan Blomkvist.

Skälen till försäljningsförbudet är emellertid inte enbart ekonomiska. Som fritidsfiskare får man fiska med högst 6 nät med en total längd av 180 meter. Enligt länsstyrelsen uppfattning förekommer det att den tillåtna redskapsmängden överskrids särskilt i samband med fiske efter siklöja.

Risken för att bryta mot reglerna ökar om det finns ett ekonomiskt incitament för att fiska med många redskap. Det innebär att risken för att fisketrycket blir skadligt också ökar, avslutar Dan Blomkvist.