Tornet som kom för sent

- När ni kommer till Kemi måste ni besöka Selkäsarvi, hade Joni Skiftesvik sagt när vi träffades i Båtskärsnäs. Joni hade berättat att Selkäsarvi hade varit bebodd av närmare 300 fiskare när strömmingsfisket var som störst.

Tornet som kom för sent

Ön var också ett centrum för smuggling av lax, brännvin och vapen under olika perioder av den finska historien. Vid sekelskiftet gömde sig flyktingar och upprorsmän undan den ryska tsarens säkerhetspolis. Än i dag kan man se spåren efter stengrunder och hyddor på ön.

Så här på avstånd smälter öarna ihop och bildar två grupper på var sida om gränsen. Selkäsarvi som är den största av öarna skymtar som ett mörkt taggigt streck nere vid horisonten. Den finska kustbevakningens torn syns på långt håll där det sticker upp i luften som myndigheternas pekfinger mot havets fria män. Joni Skiftesvik var ironisk när han berättade om tornet.

- Tornet byggdes för att kontrollera gränsen. Där uppifrån skulle kustbevakningen övervaka hela skärgården. Man har till och med dragit kablar till videokameror för att kunna dokumentera smuggeltrafiken och rycka ut och stoppa smugglarna. Problemet är att tornet byggdes alldeles för sent. När det äntligen stod färdigt och hade kostat en massa pengar det här området tappat sin betydelse för smugglingen. Selkäsarvi har fått ett av världens finaste fågelskådningstorn. Det blev ett monument över hur byråkratin lyckades komma 50 år för sent för att jaga smugglarna.