Stora Hamndagen drog fullt hus

Strålande augustisol lockade tusentals besökare till Stora hamndagen i Luleå hamn lördag 24 augusti. Bogserbåtarna Vilja och Viscaria samt isbrytaren Ale var några av höjdpunkterna. Kustbevakningen och båtar från sjöräddningen var också på plats. Man fick också uppleva räddningsinsatser med helikopter på öppet vatten.

Stora Hamndagen drog fullt hus
Stora Hamndagen drog fullt hus

Det var andra året i rad som Stora hamndagen i Luleå hamn arrangerades. Senast var 2016 och den gången lockade arrangemanget runt 4000 besökare. Enligt Ove Forsberg, Luleå kommun kan årets hamnfestival haft besöksrekord med uppemot 7500 besökare. Att så mange kom till arrangemanget gjorde att man satt in extra turer på den guidade bussen runt i hamnen. 

Det var många som ville se Vilja som är världens första isbrytande hybridbogserbåt. Vilja kom till Luleå den 5 juli och döptes 20 augusti vid en officiell ceremoni i Luleå hamn. 

Laponia visade fram sin Stridsbåt Viggen som skal användas i chartertrafik. Stridsbåt Viggen är en Storebro 90e som används som militär trupp- och sjuktransportbåt. Den används även av sjöräddning, polis och kustbevakning. Det finns fyra civila stridsbåt 90e i Sverige idag.

Besökande fick förutom att uppleva båtarna i hamnen också se hamnkranarna i arbete, ta en närmare titt på svävare, räddningsbåtar, hydrokopter och helikopter på nära håll. För de allra minsta erbjöds ponnyridning och olika aktiviteter. LKAB och SSAB hade minimässa där man informerade om sina verksamheter.

Det var många som valde att besöka Stora hamndagen med turbåt och Symfoni körde skytteltrafik till och från Strömören under hela dagen. 

Luleå hamn är en av Sveriges fem största hamnar och omsätter mer är än åtta miljoner ton gods, i huvudsak bulkgods i hamnen. Hamnen är i full drift året om.