Ny uthyrningsstuga på Junkön

Junkön fiskeläge är ett populärt besöksmål i Luleå skärgård. Under högsäsongen anlöper turbåten varje dag till ön. På Junkön finns en gästhamn med ca 30 platser, ett skärgårdsmuseum, ett båtmotormuseum, och ett sommaröppet café. I den fina gästhamnen finns det toaletter, bastu, dusch och dricksvatten öppen för allmänheten.

Ny uthyrningsstuga på Junkön
Den nya uthyrningsstugan Vråken på Junkön. Foto: Sanna Makslahti, Luleå kommun.

Trycket på Luleå kommuns uthyrningsstugor i skärgården ökar år efter år och sommarperioden blir ofta snabbt fullbelagd. Uthyrningsstugorna finns på Brändöskär, Kluntarna, Småskär och Junkön. Totalt 11 stugor. Alla uthyrningsstugor förutom Junkön har enkla boende utan dusch, toaletter och rinnande vatten och el.  

Kommunen har nu byggt en ny stuga på Junkön och den ligger granne med de två befintliga. Totalt finns det nu finns 3 uthyrningsstugor på Junkön som ligger vackert belägna bredvid varandra intill en gräs- och sandäng med egen uteplats och havsutsikt. Stugorna bjuder på mer bekvämligheter än övriga stugor i Luleå skärgård. Stugorna är utrustade med el och rinnande vatten samt nödvändig utrustning för att laga mat.

Den nya uthyrningsstugan på Junkön är nu färdigbyggd och är en lite större stuga jämfört med Falken och Örnen. Från den 18 april går den att boka inför sommaren. Stugan, som döpts till Vråken, är en lite större stuga med två separata sovrum, ett med en dubbelsäng och ett med en våningssäng. Samt en bäddsoffa i allrummet. Stugan har låga golvlister och bredare dörrkarmar för enklare framkomlighet för barnvagn eller rullator.

 

Rovfågelsnamn

Namnet har Vråken fått för att passa in i rovfågeltemat med de befintliga stugorna på ön; Örnen och Falken.

Stugan är öppen för boende mellan 19 juni och 30 september. Sen stängs alla stugor på Junkön för vintern, men övriga skärgårdsstugor går att boka året om.

Läs mer om stugorna på Junkön-»