Många följer regler för nykterhet till sjöss
Kustbevakningen genomför varje år tusentals nykterhetskontroller till sjöss. Under sommaren när trafiken ökar, läggs extra fokus på kontroller av sjötrafiken för att skapa en trygg och säker miljö för alla som vistas till sjöss.
Frida Nilsson, som jobbar på Kustbevakningens operativa del och har denna typ av övervakning och kontroll som en del av sina arbetsuppgifter, menar att många har koll på att gränsen för sjöfylleri är densamma till land som till sjöss, dvs 0,2 promille alkohol i blodet.
– De flesta vi möter är positiva till att vi gör denna typen av kontroller till sjöss. Kunskapen är också stor kring vilka regler det är som gäller.
Förra året genomförde Kustbevakningen 3318 nykterhetskontroller till sjöss, av dem var 123 positiva, alltså 3,7 %.
Påföljden för sjöfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Gränsen för grovt sjöfylleri är 1,0 promille i blodet. Påföljden för grovt sjöfylleri är fängelse i högst två år.
Både riktade och slumpmässiga kontroller
Kustbevakningen och Polismyndigheten utför både riktade och slumpmässiga nykterhetskontroller av sjötrafiken. Oavsett vilken myndighet som utför kontrollen är tillvägagångssättet detsamma.
– Den som kommer i kontakt med Kustbevakningen till sjöss kan behöva genomgå en nykterhetskontroll. Det betyder inte nödvändigtvis att personen är misstänkt för brott eller gjort något fel, förklarar Frida, och fortsätter:
– Vi måste vara rädda om varandra på sjön. Vi som myndighet kan ju informera, förebygga och kontrollera men du som båtägare kan också göra mycket för att bidra till säkerheten – gör det!