Trygg-Hansas livboj fyller 70 – firas med landsomfattande fototävling

1954 skänkte Trygg-Hansa den första livbojen som med tiden har kommit att bli en självklar livräddare. I dag räddar livbojen i genomsnitt 14 liv per år* men fler liv skulle kunna räddas. En ny undersökning visar att många inte vet hur en livboj ska användas. För att fler ska bekanta sig med livbojen bjuder Trygg-Hansa in hela Sverige till en fototävling. ”Vi uppmuntrar alla att passa på att öva på att kasta livboj när de är ute och förevigar någon av alla 80 000 livbojar vid Sveriges bryggor och stränder”, säger Trygg-Hansas vattensäkerhetsexpert.

Trygg-Hansas livboj fyller 70 – firas med landsomfattande fototävling

De senaste 70 åren har livbojen räddat livet på hundratals personer och den spelar en avgörande roll för att nå visionen NOLL drunkningar. Men det förutsätter att man vet hur den används och dit är det långt kvar. En ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Trygg-Hansa** visar att många inte vet hur man använder en livboj. Kunskap som kan vara skillnaden mellan liv och död.

En fjärdedel av svenskarna saknar livsviktig kunskap

Undersökningen visar att en av fyra (26 procent) har ganska eller mycket liten kännedom om hur man räddar någon ur vattnet med en livboj. Trots att det är fritt fram att öva på att kasta någon av de 80 000 livbojar som finns runt om i Sverige har över hälften av svenskarna (54 procent) aldrig använt en livboj i övnings- eller livräddningssyfte.

– Vi hoppas att fototävlingen kan kombinera nytta med nöje. Livbojen är till för att användas och man får gärna låna en för att öva. Så när du ger dig ut för att knäppa ditt bidrag till tävlingen – passa på att bekanta dig med livbojen, känn på den och testa att kasta den. I skarpt läge finns inget utrymme för osäkerhet, säger Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Utställning vid Nybrokajen väntar för de vinnande bilderna

Fototävlingen pågår nästan hela sommaren och i augusti koras en vinnarbild från varje landskap som uppmärksammas vid en fotoutställning vid Nybrokajen i Stockholm i höst. Bland vinnarbilderna utses även en förstapristagare som vinner en övernattning för två på ett valfritt ESS-hotell i Sverige.

Josefin Lundmark är marknads- och kommunikationsdirektör på Trygg-Hansa och sitter i juryn för fototävlingen. Hon och övriga juryn ser fram emot att ta del av alla bilder och visa upp de bästa tolkningarna av vår livboj vid den stora fotoutställningen i höst.

– Livbojen är precis som många andra 70-åringar - pigg, trygg och hjälpsam. Att livbojen inte bara är en livräddare utan även har en speciell plats i mångas hjärta är tydligt. Det märker vi inte minst i semestertider. Vår livboj är ett populärt fotomotiv som dyker upp i semesterhälsningar från stränder, bryggor, kobbar och skär; från norr till söder. Det är med glädje vi bjuder in till det stora födelsedagskalaset – fototävlingen! Säger Josefin Lundmark, marknads- och kommunikationsdirektör på Trygg-Hansa.

Livräddare, paralympier och prisbelönt fotograf i juryn

I juryn som utser de vinnande bidragen återfinns flera bekanta ansikten med unik kunskap om simning, vattensäkerhet, fotografering och inte minst livbojen. Dagens Nyheters prisbelönta fotograf Paul Hansen, Svenska Livräddningssällskapets generalsekreterare Mikael Olausson och Anders ”Järnmannen” Olsson, paralympisk guldmedaljör i simning, är några av medlemmarna i juryn.

Juryns medlemmar:

  • Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter
  • Anders ”Järnmannen” Olsson, paralympisk guldmedaljör i simning
  • Mikael Olausson, Generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet
  • Johanna Forsström, tredje generation på Fristad Plast AB
  • Josefin Lundmark, kommunikations- och marknadsdirektör, Trygg-Hansa
  • Annika Persson, vd och skadedirektör Trygg-Hansa – juryns ordförande

Tävlingen startar den 5 juni 2024 och avslutas söndagen den 11 augusti 2024. De vinnande bidragen visas på utställningen vid Nybrokajen i Stockholm fredagen 26 september - söndagen den 6 oktober och är öppen för allmänheten.

Tävla via: https://www.trygghansa.se/kamp...

Så här kastar du livboj

  1. Ta ned livbojen från ställningen och ryck loss behållaren som innehåller linan.
  2. Lägg behållaren på marken och ställ foten på den, så att den inte åker iväg när du kastar livbojen.
  3. Håll livbojen längs med kroppen och kasta med båda händerna i en ”slungande” rörelse. Med den främre handen i en ögla blir det lättare att styra.
  4. Tänk på att livbojen är tung, sikta därför bredvid personen i vattnet.
  5. Dra in linan när personen i vattnet fått tag i bojen.
    Påkalla uppmärksamhet från andra som kan larma 112 innan du kastar ut livbojen.

Träna gärna på att kasta livboj, så att du kan agera om det behövs. Var bara noga med två saker:

  1. Var noggrann när du lägger tillbaka linan i sin behållare, så att den inte trasslar sig. Den ska lätt kunna löpa ut när bojen kastas.
  2. Häng tillbaka bojen på sin plats!

Om Trygg-Hansas livboj

Trygg-Hansa skänker livbojar till platser och sammanhang där de kommer allmänheten till nytta. I dag finns vår livboj vid över 80 000 stränder, och bryggor över hela Sverige, där den räddar i genomsnitt 14 liv per år. Trygg-Hansa skänkte den första livbojen 1954 och har sedan dess skänkt över 250 000 livbojar för att tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet nå visionen NOLL drunkningar.

Trygg-Hansa arbetar aktivt med att byta ut gamla livbojar till nya, som tillverkas för hand av Fristad Plast AB utanför Borås. Hör gärna av dig till oss på Trygg-Hansa om du ser att en livboj är trasig eller saknas: e-post: livboj@trygghansa.se