Naturreservatet Likskär i Kalix skärgård

Naturreservatet Likskär är ett vackert skärgårdslandskap med 25 öar och många mindre skär. Hit kan du åka för att vandra, skåda fågel och sommartid njuta av ett dopp från sandstranden.

Naturreservatet Likskär i Kalix skärgård
På Likskär finns labyrinter och andra spännande spår från forntida människor. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Ön Getskär-Renskär är den största ön i reservatet. I Getskärsviken på ön finns en gästhamn och en övernattningsstuga för uthyrning. En handikappvänlig spångad gång leder från hamnen fram till stugan. Alldeles intill hamnen breder en fin sandstrand ut sig. Information om hyra av stugan får du från Kalix kommun. Från hamnen utgår en vandringsled som tar dig på en spännande vandring över ön genom dessa granskogar, över klapperstensfälten, förbi havtornssnåren och runt det gamla fiskeläget.

Ta med kikaren och spana fågel
Likskär har ett mycket rikt fågelliv, förmodligen det rikaste i Kalix skärgård. Håll ögonen öppna för den brunspräckliga dalripan när du vandrar genom riset i granskogen. Vid stranden lever roskarlen. Det är en mindre svart-och vitbrokig vadarfågel som spatserar runt längs stränderna och med sin näbb vänder på stenar för att hitta insekter och blötdjur som den gärna stoppar i sig.

Från havsbotten till trolsk granskog
Öarna inom Likskärs naturreservat är allt ifrån unga, steniga skär som nyligt rest sig ur havet till gamla öar med trolska granskogar på. Landhöjningen efter den senaste istiden är idag ungefär 85 centimeter på hundra år i Norrbottens kustområde. På de yngre öarna har barrskogen ännu inte börjat växa. På de öar som inte är helt kala växer gles strandskog med gråal, viden och havtorn.

På flera av öarna finns det klapperstensfält som du kan vandra över. De bildas när öarna stiger ur havet och svallas av vågorna. De stenarna du kliver över låg alltså en gång i tiden på havets botten. En kan undra hur det kommer att se ut på öarna om några hundra år till?

Fakta:

  • Bildat år: 1969
  • Storlek: 25 kvadratkilometer varav 2 kvadratkilometer land
  • Förvaltare: Länsstyrelsen
  • Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Hitta hit:

Likskär ligger 6 kilometer från fastlandet. Till öarna kommer man bara med båt. Närmaste fastlandshamn är Storöhamn.

Föreskrifter:

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta på anvisade platser
  • vandra
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • fiska i enlighet med gällande lagar

Jakt och snöskoterkörning är förbjudet i reservatet. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

På öarna i östra delen av reservatet råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna.