Skärgårdsservice året runt

Medan isen bär kör Luleå kommun ut ved till skärgårdsöarna, både för vinterbesökare och som en förberedelse inför den sommar som kommer. Och många vändor med skotern blir det när mellan 80 och 100 kubik ska transporteras.

Skärgårdsservice året runt
Från Hindersöstallarna körs lass efter lass ut till skärgårdsöarna. Foto: Elias Callin

Veden på skärgårdsöarna är för det rörliga friluftslivet både sommar och vinter; det vill säga stuggäster, båtgäster som nyttjar gästhamnarna eller vinterbesökare som tar sig ut i skärgården med skoter, cykel eller skidor. Men innan klabbarna kommer på plats ute på öarna är det en hel del hantering.

– Den ska från skogen till Simonsgården och till Hindersöstallarna där vi lastar den i flera omgångar på skoter för att sedan köra ut och trava in den i vedbodar runt om i skärgården, säger Elias Callin, en av Luleå kommuns servicemän i skärgården.

100 kubik

Luleå kommun fyller nu på vedbodar främst på de öar där de kommunala uthyrningsstugorna finns - Brändöskär, Junkön, Kluntarna och Småskär plus Hindersön. På sommaren får övriga kommunala gästhamnar - Stensborg, Degerö-Börstskär, Antnäs-Börstskär och Altappen - vedleverans med kommunens arbetsbåt.

Sammanlagt transporterar servicepersonalen mellan 80-100 kubikmeter ved under vintern ut på olika ställen i skägården.

Källa: vartlulea.se, Luleå kommun.