Elbåtar på frammarsch för en bättre miljö

Elbåtar och eldrivna båtmotorer är på stark frammarsch vilket båtmässan Allt för sjön 2020 uppmärksammar genom en utställning på Stockholmsmässans entrétorg 7-15 mars. Här hittar du såväl de lite enklare elmotorerna för gummi- och roddbåten som lyxiga, svenskproducerade elbåtar från Candela och X Shore. Utställningen med det senaste inom elbåtar och elmotorer är en del i Allt för sjöns stora miljösatsning där även tankeväckande utställningar och föredrag ingår.

Elbåtar på frammarsch för en bättre miljö

Sveriges fritidsbåtar släpper, enligt Havsmiljöinstitutet, under några få sommarmånader ut motsvarande en tredjedel av växthusgaserna från inrikesflyget. Andra mer lokala miljöproblem är buller och bristande avgasrening i båtmotorerna. Det är här de nya elmotorerna och elbåtarna kommer in. Ännu finns det få elbåtar med motsvarande prestanda som vanliga motorbåtar, men de är definitivt på frammarsch. På Allt för sjön presenteras flera spännande elmotor- och elbåts-nyheter, såväl svenska som internationella.

– Det stora båtinnehavet utgörs av små båtar upp till fyra meter, där det är enkelt och effektivt att byta ut den gamla elmotorn mot en miljövänlig elmotor. Det kostar en slant, men de mindre elmotorerna är ändå möjliga för flertalet att inhandla. Och tänk så tyst och skönt det kommer att bli i semestervikarna framöver! säger Allt för sjöns projektchef Hanse Thorslund.

Men Sverige kan också stoltsera med två av världens ledande innovatörer och producenter inom det lite lyxigare elbåtssegmentet – Candela och X Shore.

Premiär för nästa generations elbåt Candela Seven

Candela Seven som byggs på Lidingö är en elbåt som svävar över vågorna utan svall, stötar eller buller. Under båten sitter nämligen ett bärplan som i 16 knop skapar så mycket lyftkraft att Candela Sevens skrov helt svävar över ytan. Bärplanet reducerar bränsleförbrukningen med 80 procent jämfört med en planande båt och är enligt tillverkaren nyckeln till lång räckvidd på el i hög fart. I 23 knop kan man köra hela 50 sjömil, alltså Stockholm-Möja tur och retur.
– Har man väl provat att åka med Candela Seven känns planande båtar väldigt ålderdomliga, menar ingenjören Gustav Hasselskog som startade det svenska teknikföretaget Candela för fem år sedan just med målsättningen att skapa en elbåt med både fart och lång räckvidd..

Sedan serietillverkningen började i höstas har Candela byggt 10 exemplar av ”Seven”, som får Sverige-premiär på Allt för sjön, och man anställer nu folk för att i år kunna göra 40 båtar.
– Vi är redan nu Sveriges största elbåtstillverkare och siktar på att bli störst i Europa under 2020, berättar Gustav.

X Shore återvänder till Allt för sjön med två nya elbåtar

Förra året fick Allt För sjön finbesök av entreprenören Konrad Bergströms X Shore och hans då nylanserade Eelex 6500. I år återvänder Konrad med två nya modeller som båda hade världspremiär på båtmässan i Düsseldorf i januari.

X Shore har gjort uppdateringar av sin åttametersbåt, Eelex 8000, som nu kommer med fler funktionella utrymmen och har gjorts lättare med en mer utbredd användning av kolfiber och kork. Företaget visar också upp en sprillans ny modell i form av Eelord 6000, en lekfull båt i mindre storlek med sina 5,8 meter och en vikt på endast 1200 kilo.
– Sedan starten har vi haft med oss ett starkt community av X Shore-fans som stöttar vårt arbete och ger värdefull feedback. Målet har alltid varit att bli folkets båt. För att åstadkomma det måste vi självfallet vara lyhörda för vad just folket vill ha, säger X Shores grundare Konrad Bergström och fortsätter:
– Vi har hunnit med en hel del sedan vi sist besökte Allt för sjön, och det känns oerhört spännande att visa upp våra nya modeller under årets mässa. Många med mig har spenderat stora delar av sina liv i Sveriges skärgård och vuxit upp till sjöss. Det är nu viktigt att vi tar miljöfrågorna på allvar för att se till att även kommande generationer ska få ta del av de vattendrag vi älskar så högt.

Mer om Allt för sjön: https://www.alltforsjon.se/