Blocket spår rekordstort intresse för fritidsbåtar

Ett båtköp kan vara tungt för plånboken, men det är inte pengar i sjön visar siffror från Blocket. Medianpriset för fritidsbåtar ökade förra året med elva procent och intresset ser inte ut att avta.

Blocket spår rekordstort intresse för fritidsbåtar

Den populära båtmässan ”Allt för sjön” sker i år digitalt på grund av pandemin. Samtidigt har intresset för fritidsbåtar aldrig varit så stort som nu bland svenskarna. Men den som köpt en båt dyrt behöver inte oroa sig nämnvärt då prisutvecklingen på begagnade fritidsbåtar stigit med elva procent det senaste året enligt ny statistik från marknadsplatsen Blocket. På Blocket ökade antalet annonser för både segelbåtar och motorbåtar 21 procent jämfört med 2019, och inför sommaren 2021 ser intresset för båtliv inte ut att mojna.

– Troligtvis kommer det bli en rekordsommar för båtar även i år. Intresset för båtliv har blivit större i och med att vi inte kunnat resa på grund av pandemin, men mycket talar för att det ökade intresset kommer bestå även på längre sikt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon.

   Redan under årets första månader har antalet båtaffärer varit många. Trots fler försäljningar har medianpriset ökat stort. För motorbåtar uppgick medianpriset under 2020 till 63 000 kronor – en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Medianpriset för segelbåtar var 48 000 kronor, också det en ökning på 7 procent.

   Intresset för nybörjarvänliga båtar är särskilt stort

   En uppstickare bland motorbåtar är aluminiumbåtar, som särskilt kan passa en förstagångsägare som vill lägga mer tid på sjön och mindre på underhåll. Aluminium påverkas inte av solljus, är slittåligt och har lång hållbarhet.

   Mest sökta i kategorin motorbåtar 2020:

   1. Nimbus
   2. Buster
   3. Ryds
   4. Aquador
   5. Yamarin
   6. Flipper
   7. Uttern
   8. Sea Ray
   9. Bayliner
   10. Princess

   Mest sökta i kategorin segelbåtar 2020:

   1. Hallberg Rassy
   2. Bavaria
   3. Maxi
   4. Najad
   5. Linjett
   6. Nauticat
   7. Beneteau
   8. Maxi 95
   9. Hanse
   10. Maxi 77

   Så gör du en smart affär

   Med rådande intresse för båtliv behöver ett båtköp inte vara pengarna i sjön. Med rätt timing kan du till och med få pengarna tillbaka vid försäljning på Blocket.

   – För den som vill köpa billigt är det smartast att köpa under lågsäsong. Men den som ska sälja sin båt gör bäst i att vänta tills precis innan säsongen börjar, när många köpare är på hugget. Då får du allra bäst betalt, säger Henrik Littorin.

    Tips till dig som ska köpa båt

    • Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.
    • Om du inte känner att du själv har stenkoll: Lägg några tusenlappar på att anlita någon som kan besiktiga båten och kontrollera motor och skrov och att det är i uttalat skick. Om du inte är kunnig själv så kan det vara värdefullt att ta hjälp att kolla väsentliga delar i motorn för att slippa eventuella stora och tråkiga utgifter senare.
    • Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer. Genom att använda Blockets digitala köpekontrakt verifierar sig båda parter med mobilt BankID.
    • Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.
    • Använd en säker betalmetod såsom Blocketbetalning eller Swish. Det är säkert och spårbart med verifiering med BankID - och du får kvitto direkt till din mejl.
    • Om du köper en båt utan att till exempel kontrollera ägarbevis såsom kvitton och försäkringshandlingar riskerar du själv att bli brottsmisstänkt om den skulle visa sig vara stulen. Därför är det viktigt att du kan visa upp dokument som styrker att du har försökt kontrollera köpet, genom att till exempel be om säljarens ID-handling och få en kopia på tidigare ägarbevis.

    Tips till dig som ska sälja din båt

    • Var tydlig med om det finns några defekter eller skador på båten. Om du är tydlig redan från början slipper du slösa tid på att visa båten för någon som sedan drar sig ur när du ska visa båten och den inte motsvarar förväntningarna. Ta fina bilder till annonsen, men se till att även fota eventuella skador.
    • Följ alltid med på provkörningar och kräv att få se legitimation. Stöldförsäkringar gäller oftast inte om du har lämnat över nycklarna till båten.
    • Acceptera inte betalning med check! Den kan sakna täckning.
    • Se upp för falska båtförmedlare som vill sälja båten åt dig. De lämnar en mindre handpenning och försvinner sedan med båten.
    • Om du får erbjudanden från utlandet är det extra viktigt att du aldrig lägger ut pengar eller bokar transporttjänster åt köparen. Om köparen inte vill komma till dig och se båten innan köp är erbjudandet oseriöst och vi uppmanar dig avbryta affären. Läs mer!
    • Använd en säker betalmetod såsom Blocketbetalning eller Swish. Det är säkert och spårbart med verifiering med BankID. Då ser du också direkt att pengarna kommit in på ditt konto, till skillnad mot en banköverföring.
    • Har du en båt av högre värde, skriv inte ut ditt efternamn i annonsen eller var båten finns, utan ta dessa detaljer i ett senare skede med potentiella köpare.