Ny rapport: Svenska män går oftast på grund

Är du en man med 1-3 års erfarenhet av båtlivet, som älskar skärgården? Då får du vara extra försiktig på sjön i sommar – du tillhör nämligen den grupp som oftast går på grund. Det, och mycket mer, visar en ny rapport som analyserat 110 000 turer till sjöss.

Ny rapport: Svenska män går oftast på grund

Det svensk-finska båtdelningsbolaget Skipperi har gått till botten med hur nordiska båtförare egentligen kör båt. Till sin hjälp har de vad som troligen är ett av världens största dataunderlag på området – över 110 000 båtturer har analyserats och presenteras nu i den färska rapporten State Of Boating 2023.

– Vi nordbor har gemensamt att vi älskar att åka båt och att upptäcka vår fantastiska skärgård. Men det är intressant att se att det också finns stora skillnader i hur vi agerar på sjön. Dels i hur långt och snabbt vi åker, dels i hur ofta vi går på grund, säger Axel Nordman, vd på Skipperi Sverige, och fortsätter:

– Till exempel går vi betydligt oftare på grund i Sverige än i Finland. En rimlig förklaring till det skulle kunna vara att båtkulturen i Sverige ofta handlar om att hitta den egna, orörda viken, vilket också leder till att man ibland gör en grundstötning. I Finland finns också fler luriga grynnor än i Sverige, vilket gör att man i större utsträckning håller sig till utmärkta farleder, vilket förstås minimerar antalet incidenter.

Här går svenskarna på grund

Det grundområde som skördar flest propellrar i Skipperis dataunderlag ligger strax nordost om Fjäderholmen i Stockholms skärgård. Grundområdet är utmärkt med kardinalmärke, men trots det händer det att båtförare tar genvägen över grundet – och lite för sent inser att det är en dålig idé.

– Förhoppningsvis kan vi utöver mer utbildning även ta hjälp av vårt geofencingsystem för att få fler att undvika det här grundet framöver, säger Axel Nordman. Vi har byggt ett eget system i våra plottrar som varnar när båten är nära ett farligt grund vilket har fungerat mycket bra. Det har gjort att det grund som flest gick på förra året inte längre är med på listan.

Några av slutsatserna från rapporten

  • 53 procent av båtförarna planerar att åka mer båt 2023 än de gjorde 2022. Endast 7 procent tror att de kommer dra ner på båtåkandet. 
  • Fjäderholmarna i Stockholms skärgård är en av de absolut mest populära destinationerna för svenska båtförare – men här ligger också det grund som Skipperis båtförare oftast stöter på.
  • Svenskar går oftast på grund; 90 procent oftare än i Finland och 30 procent oftare än i Norge.
  • Män går oftare på grund än kvinnor.
  • De båtförare som oftast går på grund har 1–3 års erfarenhet av båtlivet. 
  • Svenskarna kör betydligt snabbare än danskarna och norrmännen – men långsammare än finländarna.
  • En genomsnittlig båttur i Sverige är 28 procent längre än i Norge.
  • Personer i åldern 54 och uppåt föredrar att åka båt ensamma. 

Källa: Skipperi