Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni

Den svenska kusten svämmar över av skräp. I Bohuslän flyter motsvarande fem badkar fulla med skräp i land varje timme, varje dag, året om. Därför genomför nu Håll Sverige Rent för åttonde året i rad kampanjen Kusträddarna – sommarens största skräpplockning längs kuster och stränder. Tusentals personer beräknas hjälpa till att plocka upp tonvis med skräp när startskottet går på Världshavsdagen den 8 juni.

Tusentals kusträddare plockar skräp på Världshavsdagen 8 juni
Varje år samlas tusentals kusträddare för att plocka skräp längs kuster och stränder. Foto: Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

Nedskräpningen av havet är ett av vår tids stora globala miljöproblem, så även i Sverige. På vissa svenska stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpföremål och i Bohuskusten är ett av Europas mest nedskräpade kustområden. Genom Kusträddarna vill Håll Sverige Rent sätta strålkastarljuset på det här enorma miljöproblemet. 

–Plast är det vanligaste skräpet i havet och på stränder och det mesta kommer från land. Nu hoppas vi att ännu fler väljer att göra en insats för havet inför sommar och semester. Det räcker att ta med sig en påse till närmsta strand plocka det skräp man ser. Det hjälper både havet, alla djur som lever där och gör dessutom semesterupplevelsen trevligare för fler, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Den 8 juni, på Världshavsdagen, uppmanar nu Håll Sverige Rent allmänheten, företag och kommuner att engagera sig i en gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Förra året deltog över 20 000 personer som tillsammans plockade 43 ton skräp.  

Alla som vill vara med och göra en insats för havet kan enkelt bli kusträddare på hsr.se/kustraddarna

Fakta om skräp i haven 

Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten.  
Det är ett av Europas mest nedskräpade kustområden. 

Bohuskusten får ta emot mer fiske- och industrirelaterat skräp än syd- och ostkusten där det är vanligare med konsumentrelaterat skräp. På alla stränder är det vanligt med oidentifierbara bitar av plast från större föremål som håller på att vittra sönder. 

Marin nedskräpning är ett globalt problem som inte känner några nationella gränser. Forskare tror att det finns mellan 75-199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer mer än 11 miljoner ton. Och det växer snabbt: på sextio år har plastproduktionen i världen ökat lavinartat, och det märks i våra hav, där gigantiska mängder ansamlas. 

94 procent av all plast i haven syns inte, utan ligger på havsbotten. 

Fakta om Kusträddarna 

I år plockar vi skräp tillsammans på Världshavsdagen den 8 juni 2024. Världshavsdagen är en officiell dag utsedd av FN. Runt hela världen uppmärksammas frågor som handlar om hur haven egentligen mår.  

Så här går det till att delta i kampanjen: 

  1. Anmäl dig på hsr.se/kustraddarna
  2. Hitta en skräpig plats att plocka på. Det kan vara en kuststräcka vid havet, en strand, klippa eller vid en insjö. En plats där skräp på land riskerar att hamna i vattnet. 
  3. Dra på dig skräpplockarhandskar och börja plocka. Fyll så många påsar du kan. Tänk på att inte störa fåglar. 
  4. Ta hand om ditt insamlade skräp. Kontakta gärna kommunen i förväg och se om de kan hjälpa till att hämta upp det insamlade skräpet.  
  5. Rapportera in hur många påsar och säckar du samlat in på hsr.se/kustraddarna

Glöm inte att ta bilder på allt skräp du samlat in och dela på dina sociala kanaler för att uppmuntra fler till att gå med! Använd gärna #HållSverigeRent