Det längsta och svåraste Östersjöloppet startar idag

I dag startar det! Över 60 segelbesättningar tar sig an utmaningen att korsa hela Östersjön under den åttonde MidsummerSail idag den 21 juni. Från Wismar i Tyskland till Töre i Kalix kommun.

Det längsta och svåraste Östersjöloppet startar idag

Det längsta och därmed också det tuffaste seglingsloppet på Östersjön startar vid södra punkten i Wismar, Tyskland, och slutar i den lilla svenska tätorten Töre i Kalix kommun, som är den nordligaste punkten i Östersjön.

Där, efter att framgångsrikt ha korsat hela sträckan över det fantastiska havet, får deltagarna stå vid en berömd gul boj för att ta sin segerbild. Allt kommer att firas med Töre Hamnfestival 1 juli. (https://bottenviken.se/230426-torehamnfestival)

Startskottet, som avfyras klockan 13.00 från Hansakoggen Wissemara, markerar tidpunkten när solen är som högst på året, mitt i midsommar (Sommarsolståndet). 

Rekordet för de cirka 900 nautiska milen är 4 dagar, 19 timmar och 7 minuter. Det sattes förra året av båten Class 40 RED och skeppare Mathias Mueller of Blumencron och hans besättning.

Det finns fem priser att vinna: snabbaste enkelskrov, snabbaste flerskrov, minsta besättning och minsta båt. Dessutom kan man segla enligt IRC-reglerna.

Men det handlar inte bara om att vinna priser, utan också om upplevelsen av de ljusa sommarnätterna på norra Östersjön. De flesta deltagarna är där för äventyret. I "Race Village" vid Marina Weisse Wiek i Boltenhagen kan erfarna deltagare, nya seglare, besökare och familjer utbyta erfarenheter och drömmar. Musik och fyrverkerier den 20 juni från kl. 19.30 kommer att säga farväl till seglarna kvällen innan detta äventyr börjar. 

Delta i det spännande loppet under förberedelserna och starten. Skepparna är säkert villiga att besvara dina frågor. 
Den bästa utsikten får du från Wendorfs pir eller startfartyget Wissemara.

Varje båt har en GPS tracker ombord och via länken under kan du följa regattan live dag för dag.

https://www.midsummersail.com/gps/