Kranen på Södra hamnplan i Luleå
I 1949 byggde man två vipparmsportalkranar till Södra hamn i Luleå. Året därpå, 1950, stod de två kranarna färdiga för användning. I dag finns den ena kranen kvar och den har inte använts på 30 år. Därför togs det beslut om att riva den i 2008.
Många Luleåbor ville dock ha kvar kranen som ett landmärke. Via olika räddningsaktioner bl.a via en Facebook grupp fick de till slut gehör från de styrande i kommunen att den skulle renoveras och inte rivas.
Rent konstruktionsmässigt är den likadan som förut. Kranen är målad i en svartblå färg som ska hålla i 40 år. Den gamla styrhytten är riven och en ny hytt är uppfört. Kostnaden väntas bli cirka 9 miljoner kronor, varav Länsstyrelsen står för merparten.
Under dessa sidor kan du följa arbete från rivning till renovering i bilder, film och intervju.
- Bilder från demonteringsarbete-»
- Bilder från blästring & målning av kranen-»
- Bilder från monteringsarbete-»
- Bilder från renovering av styrhytt-»
- Gamla bilder av kranen-»
En eldsjäl berättar om hamnkranen
Luleås nya landmärke står färdigt att beskådas före utsatt tid. Byggprojektet har bedrivits med stort engagemang bland både projektledning, entreprenörer och konsulter. En av eldsjälarna bakom projektet heter Curth Hägglund, biträdande projektledare på Tekniska förvaltningen. Vi fick et kort intervju med Curth uppe i styrhytten brevid en tidstypiskt klädd docka i den belysta hytten. Den ska representera dåtidens kranförare, på initiativ av Curth.
- Jag donerar min pappas gamla Unica-box med tillhörande matbestick och termos. Dessutom har jag lyckats fixa en tavla till hytten, en inramad ritning över kranen. Nu letar jag bara efter en tidstypisk keps, en sån där Emil-mössa som jänkarna hade på den tiden, säger han.
En arbetsoverall, hjälm och vintermössa har den blivande dockan fått till skänks av Luleå Hamn.