Kluntarna Luleå skärgård

En av de mest säregna öarna i skärgården. Man brukar säga att Kluntarna har allt - ska man besöka en ö i Luleå skärgård ska man åka hit. På Kluntarna finns de flesta av skärgårdens olika naturtyper, fornlämningar, fiskelägen, fåglar och flera av de endema växtarterna. Det är dessutom lika spännande att besöka ön på vintern som på sommaren.

Kluntarna Luleå skärgård

Gästhamnen på Kluntarna

Förtöjning: Flytbrygga/boj.
Hamndjup: 2,5 - 4 meter.
Hamnplatser
: 35-40 gästplatser.  
Hamnservice: Grillplatser, toaletter, sophantering, bastu, vandrinsleder, badstrand, turbåt, naturrum, uthyrningsstugor.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.460186, 22.610013
Gästhamnsavgift: 60 kr/dygn. Swisha till: 123-0190413 vid angöring och märk betalningen med båtens namn och ö.
Stugvärdar: Mellan 15 juni - 9 augusti finns det hamn- och stugvärdar på Kluntarna. I stugvärdsstugan på Kluntarna kan du köpa kioskvaror och gästhamnskort.

Övrigt: Gammalt fiskeläge, uthyrningsstugor 2 st 4-bädd, 1 st 10-bädd, 2 bastu varav en med relaxrum. Ena bastun finns i Kråkskärsviken några hundra meter från hamnen.
Angöring sker i Storviken med insegling från väster. En väl skyddad hamn för de flesta vindar. Gå rakt in i viken, prick nord grund tas på styrbords sida och prick syd grund tas på babords sida.
För att komma till Kluntarna kan man sommartid åka med bl.a M/S Symfoni eller M/S Laponia.

Kluntarna är en populär hamn för båtfolket. Åker man från Luleå är det ca 15 nm till ön. Kluntarna har bra service med flertal grillplatser nära hamnen. Flertall fina toaletter och en bastu med stor relax. Hamnen har också mijöstation där man kan lämna sina soper. Turbåt angör Kluntarna flera gånger i veckan. Se turlistan under starsidan.

Basta på Kluntarna

Njut av en avkopplande vedeldad skärgårdsbastu efter dagens äventyr. På Kluntarna finns två bastuanläggningar, en här i Storviken och en i Kråkskärsviken på Kluntarnas norra sida.

Naturstigen

På Kluntarna kan man dessutom gå en vandringsled kallad Naturstigen. Naturstigen är en led som mestadels följer befintliga stigar på ön.

Läs mer om naturstigen på Kluntarna-»

Kråkskärsviken

På öns norra sida finns en liten badvik, Kråkskärsviken, med en öppen familjbastu, tillhörande fin sandstrand med grillmöjligheter. Här får du ligga på svaj då det inte finns någon brygga att angöra. När du lämnar Storviken svänger du styrbord och rundar Kluntarna. Gå in mellan Sikhällan och Kluntarna. Nu sätter du kurs 127o för att komma in i Kråkskärsviken.

Uthyrningsstugor

På Kluntarna har Luleå kommun 3 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser, täcke och kuddar finns. Lakan/sovsäck medtages.
Dricksvatten medtages för vistelse på Kluntarna. På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Läs mer om uthyrningsstugorna på Kluntarna-»

Her får ni se Kluntarna från ovan. En kort film från Kluntarna i Luleå skärgård sommaren 2018.