Välkomna till de Internationella Fyrdagarna, som i år äger rum den 19 och 20 augusti!

Syftet med dessa dagar är att sprida kunskap om det fascinerande liv som en gång levdes på fyrplatser runt om i Sverige, där den tidens högteknologi spelade en avgörande roll. Svenska Fyrsällskapet vill ge er besökare en minnesvärd upplevelse på dessa natursköna platser och samtidigt lyfta fram vikten av att bevara fyrar, oavsett om de är stora eller små, så att de kan fortsätta att lysa upp våra mörka kvällar och skymningar.

Välkomna till de Internationella Fyrdagarna, som i år äger rum den 19 och 20 augusti!
Bjuröklubb i Skellefteå

Många av fyrplatserna har idag caféer, men om så inte är fallet rekommenderar Svenska Fyrsällskapet varmt att ni tar med en picknickkorg för att njuta av en fulländad dag. Vissa fyrplatser håller öppet under hela sommarsäsongen, medan andra bara är tillgängliga under Fyrdagarna. Under Svenska Fyrsällskapets hemsida kan ni se vilka datum Fyrdagarna firas på de olika deltagande fyrplatserna. Historiskt sett har Svenska Fyrsällskapet haft omkring sjuttio deltagande fyrar.

https://fyr.org/aktiviteter/internationella-fyrdagen.html

Fyrdagarna startades 1998 av två skotska radioamatörer som ville ge radioamatörer en möjlighet att ha internationella kontakter per radio. Men dagen fick också en kulturell dimension då man ville bevara fyrplatsernas unika historia och betydelse. Evenemanget fick namnet "International Lighthouse and Lightship Weekend". Den engelska fyrföreningen "Association of Lighthouse Keepers", bildad 1980, hakade också på och lanserade "International Lighthouse Heritage Weekend". Vi i Sverige tog snabbt efter och har sedan 2003 haft cirka 170 000 besök på våra fyrar under Fyrdagarna.

Det är värt att nämna att många fyrar runt om i Sverige och internationellt firar sina fyrdagar på olika datum, och exempelvis anordnar American Lighthouse Foundation i USA sin fyrdag den 7 augusti varje år.

Svenska Fyrsällskapet ser fram emot att välkomna er till de Internationella Fyrdagarna, där vi tillsammans kan utforska och hylla dessa historiska platser som en gång vaktade våra kuster och guidade sjöfarare till säkerhet. Kom och bli en del av denna fantastiska tradition med oss!

Öppna fyrar i Bottenviken

  • Bjuröklubb 19-20 aug 12-16 www.bjuroklubb.se
  • Gåsören gamla+lots
  • Jävre
  • Malören
  • Pite-Rönnskär
  • Rödkallen

Visningsfyrar

Varje sommar besöker drygt 50 000 semesterfirare någon av Sjöfartsverkets visningsfyrar. Det är ungefär lika många besökare som invånarantalet i en medelstor svensk stad. Mest populär att besöka är Långe Jan, fyren på Ölands södra udde, som årligen besöks av mellan 20 000 och 35 000 personer.

Läs mer om visningsfyrar under Sjöfartsverket hemsida-»